Close
Chicago, IL 60606 123, New Lenox
123-456-7890

Footgolf je natančen šport, v katerem morajo igralci z nogometno žogo zadeti v luknjo s čim manj udarci. Ime je združitev besed nogomet in golf, igra pa združuje ta dva športa, vendar je bolj povezana z golfom.

Pravila

Igra se igra podobno kot golf, razen, da igralci uporabljajo nogometno žogo namesto žogice za golf, žogo se udari z nogo proti luknji ki ima premer dobrih 50cm. Igralec, ki zaključi igro z najmanj streli, zmaga. Footgolf se pogosto igra na igriščih za golf, čeprav ga je mogoče igrati tudi na posebej zgrajenih igriščih za footgolf. Prvi udarec je treba igrati iz udarjališča (t.i. tee box-a), če hočete zadeti luknjo pa se morate izogniti oviram kot so: voda, bunker(peščena ovira), drevesa ter hribom.

Igra se igra z nogometno žogo velikosti 5. Ker nogometne žoge ne moramo udariti tako daleč kot žogico za golf so luknje krajše od lukenj za golf. Na razdalji luknje za golf sta v povprečju dve luknji za footgolf. Par footgolf luknje je od 3-5 udarcev.
Pri footgolfu je v primerjavi z golfom igra hitrejša, bolj dostopna in ne zahteva drage opreme.

Začetek

 

Igra s približno podobnimi pravili, codeball, je dosegla kratko popularnost v Združenih državah Amerike konec 1920 in 1930. Švicarski igralci so od konca osemdesetih let igrali različico igre, skandinavske države pa so začele igrati igro pod različnimi imeni in pravili v devetdesetih letih. Michael Jansen in Bas Korsten sta bila ustvarjalca uniforme in osnovnih pravil Footgolfa, ter tudi organizatorja prvega turnirja z načinom igre ki se igra danes po vsem vsem svetu. Leta 2008 so uradno začeli FootGolf na Nizozemskem.

Organizacija igre

Prvi footgolf turnir sta na Nizozemskem organizirala Michael Jansen in Bas Korsten, turnir je igrala mešanica nizozemskih in belgijskih profesionalnih nogometašev. Po tem so mnoge države začele organizirati tekme, dogodke, turnirje, celo nacionalne lige in asociacije v tej igri.

Kasneje sta se Belgija in Madžarska preusmerili iz igranja v parkih na igrišča za golf, igra pa je bila predstavljena v Argentini leta 2010. Ameriška nogometna liga je bila ustanovljena leta 2011. Slovenska pa leta 2017. Igra je bila mednarodno objavljena in države po vsem svetu začele sodelovati pri razvoju igre. Do oktobra 2014 je bila igra ponujena na več kot 240 igriščih v Združenih državah Amerike.

Pojav igre se je ujemal z upadom popularnosti golfa med mladimi. Šport je finančno rešil številna igrišča za golf.

Tri države so se združile v zvezo za Mednarodno footgolf prvenstvo (FIFG) junija 2012, osem držav je nato odigralo prvi svetovni pokal FootGolf na Madžarskem. Januarja 2016 je v Argentini potekal drugi svetovni pokal FootGolf, na katerem je sodelovalo 230 igralcev iz 26 držav članic FIFG. Leta 2017 je bila v Sloveniji ustanovljena Footgolf zveza Slovenije. V Bovcu pa je isteg leta potekal prvi evropski footgolf turnir v Sloveniji.

VTISI OBISKOVALCEV

Odličen pobeg iz mestnega vrveža, na spokojne zelenice, praktično takoj iz mesta. Plac kamor bi prišel spočit glavo, rekreirat, hkrati pa izvedel tudi kakšen poslovni sestanek.

Cene PrevcSlovenski smučarski skakalec

Kot velik ljubitelj nogometa, me je footgolf prepričal že ob prvem obisku. Vsak dotik z žogo je pomemben. Za dober rezultat sta obvezna natančnost in koncentracija. Footgolf je lahko tudi odlična rekreacija in priložnost za organizacijo teambuildingov.

Mark LesjakTikToker

Footgolf je zame totalno odkritje leta! Moje žoge sicer bolj kot v luknje, letijo v grmovje, ampak užitek ni zato nič manjši.

Alen PodlesnikNovinar in influenser v enem